Tamburaši i gosti obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Nedjelja, 18. studenoga 2018. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Golubica vukovarska

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga, prigodnim su programom obilježili Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold u svojemu ciklusu U ozračju tambure u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u. Program nas je podsjetio na neke od najljepših skladbi iz doba Domovinskog rata koje su s puno emocija prizvale u sjećanje vrijeme kada su te pjesme bile najizvođenije, uz neke skladbe iz novije hrvatske povijesti. Golubica vukovarska Bože Potočnika, Vukovar u mjesečini Adalberta Markovića, Jesen stiže, dunjo moja u obradi Siniše Leopolda... nizali su se instrumentali, a u vokalnim skladbama - primjerice Slavoniju ja volim, Pušlek domovine, Proljeće u Vukovaru, Ljubim te do bola, Vukovar, Tvoja zemlja, I kad umrem, pjevat će Slavonija - Tamburašima su pridružili istaknuti gosti i redoviti suradnici: Đani Stipaničev, sopranistica Josipa Lončar, bariton Miroslav Živković te klapa Sveti Juraj HRM. Posebno iznenađenje bila je recitacija Nikole Kristića stihova posvećenih Vukovaru braće Domagoja i Krešimira Jakumetovića.

Koliko je glazba razgalila i izvođače i publiku, bilo je vidljivo iz dodataka koje je publika izmamila (Croatio iz duše te ljubim, Ne dirajte mi ravnicu, Živila Hrvatska), što je potvrdio i maestro Siniša Leopold: „Želja mi je bila da ovaj koncert bude dostojanstven, svečan, a da publika ipak osjeti emociju u pjesmama koje se često pjevaju u ovim prigodama: Ne dirajte mi ravnicu, Croatio, iz duše te ljubim... i da one na ovom koncertu ipak imaju jednu uzvišeniju atmosferu. Mislim da smo to i postigli, sudeći prema aplauzu publike i njihovoj reakciji i na one, recimo, ozbiljnije brojeve i na popularnije pjesme.”

Suradnja s gostima, osobito klapom Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, koja je na koncert u Studio Bajsić stigla upravo iz Vukovara, rezultirala je i vrijednom inicijativom koju je najavio maestro Leopold:

„Suradnja s klapom Sveti Juraj HRM traje dugi niz godin, ne samo kod nas nego smo imali i prekrasne turneje po inozemstvu. Sada je upravo pala sjajna ideja; čim je završio koncert, dečki iz klape su predložili da se ovakav koncert održi sljedeće godine baš u Vukovaru, na ovaj dan ili uoči ovog dana. Mislim da bi to bilo sjajno i da bi publika itekako shvatila ovaj naš program i reagirala na njega.”

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu urednice Maje Martinec na Prvom programu Hrvatskoga radija; voditeljica je bila Ljiljana Vinković.