Uz "Valcere, polke i druge špelancije" u 2018.!

Ponedjeljak, 1. siječnja 2018. u 19 sati
Hrvatsko narodno kazalište u Zagreb

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Gabi Novak
Zdenka Kovačiček
Maja Vučić
Zrinka Posavec
Ibrica Jusić
Vedran Mlikota
Ivo Raić, gitara
Josip Joe Meixner, klavir
Filip Novosel, brač
Tihomir Hojsak, kontrabas
Žan Tetičkovič, udaraljke
Igor Geržina, saksofon
Leopold Stašić, Antun Stašić, Antonio Palanović, violine
Lara Kelemen, bisernica
Tamburaški ansambl Muzičke akademije Zagreb

Ljiljana Vinković, voditeljica programa

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold i ove su godine posjetitelje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu uveli u novu godinu tradicionalnim novogodišnjim koncertom - Valceri, polke i druge špelancije - koji se održao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

"Prvoga dana u novoj godini ponovno smo petnaesti put zajedno! Kao da je bilo jučer… A već je prošlo 170 godina od kako je tambura počela razvojni put kao orkestralno glazbalo. To putovanje koje još uvijek traje, nije bilo nimalo jednostavno. Uspjela se tambura dokazati kao uspješno tradicijsko glazbalo, ali i kao suvremeno žičano glazbalo na kojem se sviraju najrazličitiji glazbeni žanrovi. U toj glazbenoj priči Tamburaški orkestar HRT-a odigrao je veoma važnu ulogu u promicanju tambure, tamburaške glazbe i tamburaštva općenito. Kako i priliči, i ovaj jubilarni novogodišnji koncert osmišljen je tako da kroz pregršt raznolike i nesvakidašnje glazbe na ležeran način još više približi dragu nam tamburu srcima publike", najavio je maestro Leopold ovogodišnji koncert.

Program su obilježile skladbe hrvatskih autora koji su svoja djela posvetili tamburaškim orkestrima na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, poput Blagoja Berse i Rudolfa Matza, potom koncertni valceri, vesele polke i razigrane koračnice skladatelja Arsena Dedića, Pere Gotovca, Zvonka Špišića, Alfija Kabilja i drugih, te glazbene bravure iz raznih krajeva Hrvatske koje su za Tamburaški orkestar HRT-a aranžirali istaknuti glazbenici: Stjepan Mihaljinec, Žan Tetičkovič, Božo Potočnik... Tamburašima su se na pozornici HNK-a pridružili uvaženi vokalni i instrumentalni solisti: Zdenka Kovačiček, Gabi Novak, Maja Vučić, Zrinka Posavec, Lara Kelemen, Tihomir Hojsak, Filip Novosel, Žan Tetičkovič, Ibrica Jusić, Igor Geržina, Joe Maixner, Vedran Mlikota, Ivo Raić...

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Drugom programu Hrvatskoga radija i Radiju Sljeme, a snimka se emitirala na Drugom programu HTV-a isti dan u 21.15 te je dostupna i na platformi HRTi.