Četrnaesti put za redom Tamburaši HRT-a nas uveli u novu godinu

Nedjelja, 1. siječnja 2017. u 19 sati
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
Novogodišnji koncert: Valceri, polke i druge špelancije
Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Marija Kuhar Šoša
Renata Sabljak
Vanda Winter
Đani Stipaničev
Damir Kedžo
Igor Geržina, saksofon
Elvis Stanić, gitara
Marko Martinović, bisernica
Bow vs Plectrum

Voditeljica: Ljiljana Vinković


Valcerima, polkama  i drugim špelancijama Tamburaši  HRT-a  uveli su nas u još jednu Novu godinu. 

"Daleke 1847. godine u Osijeku je započelo orkestralno muziciranje na tamburi, a eto, 2016. godine na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u nastavu je uvršten modul Tambure na kojemu će se naše najpopularnije tradicijsko glazbalo usavršavati i kao solističko umjetničko glazbalo još uvijek nesagledivih mogućnosti. Tamburaški orkestar HRT-a u razvojnom putu tambure ima istaknuto mjesto. Svirači Orkestra na svojim instrumentima već dugo promoviraju najrazličitije glazbene žanrove, a tako će biti i večeras. Na svakom novogodišnjem koncertu  sjedinjujemo baštinu sa suvremenim glazbenim izričajima. Uz brojne vragolije na tamburi uveseljavat će nas vrsni vokalni i instrumentalni solisti najrazličitijih glazbenih afiniteta", rekao je najavljujući program koncerta dugogodišnji šef dirigent Tamburaškog orkestra  Siniša Leopold.

I doista, publika u HNK-u u Zagrebu, ona ispred malih ekrana i ona uz radio prijamnike mogla je uživati u punih 90 minuta tamburaških bravura potpomognutih brojnim glazbenim zvijezdama. Renata Sabljak, Vanda Winter, Đani Stipaničev, Damir Kedžo tek su neke od njih.

"U novu godinu uvodimo vas Šimunacijevim koncertnim valcerom Na obali Save. Mladi hrvatski skladatelj Marko Bertić posvetio nam je praizvedbu Kad se kazaljke spoje, a prvi put uz Tamburaški orkestar HRT-a zapjevat će sjajna sopranistica Marija Kuhar Šoša. Iznimno darovit petnaestogodišnjak Marko Martinović predstavljao nas je 2016. godine na Euroviziji mladih glazbenika, gdje je svirajući bisernicu pokazao najviše interpretativne domete. Večeras će se uz pratnju orkestra okušati u vrućoj virtuoznoj sambi. Elvis Stanić, jedan od naših najblistavijih glazbenih dragulja, sjedinjuje zvuk gitare i tambure u istarskome starom plesu. Antologijsku dalmatinsku pismu zasvirat će jedinstveni saksofonist Igor Geržina. Bow vs Plectrum, međunarodno priznati dvojac Hojsak & Novosel, ponovno nas oduševljava jazz rifovima, a posebna gošća je i Vanda Winter. Uz zvukove tambura Vanda predstavlja blještavilo glazbene čarolije legendarne grupe Queen. Damir Kedžo će na svojstven način zapjevati popularne evergreene", dodao je maestro Leopold.

Uz navedene špelancije publika je uživala i u slavonskom drmešu, podravskim, međimurskim, istarskim, prigorskim, dalmatinskim, zagrebačkim i inim hrvatskim glazbenim motivima. A pretposljednju pjesmu na koncertu Da bi se zrušile te Legradske gore, osim što su je odsvirali, Tamburaši su je i - otpjevali

Inače, HRT ovaj koncert radi u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba,  te je upravo zahvaljujući toj suradnji na koncert stiže tristotinjak stranih gostiju (Malta, Italija...) koji su odlučili posjetiti Zagreb na Novu godinu.

Ako je suditi Novu godinu po njezinu početku, Valceri, polke i druge špelancije  obećaju nam bogatu i raskošnu  2017.!