Zbor HRT-a predstavio glazbu Vinka Jelića na 41. Osorskim glazbenim večerima

Nedjelja, 24. srpnja u 21 sat
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Osor

41. Osorske glazbene večeri
Zbor HRT-a
Instrumentalni ansambl
Tomislav Fačini, dirigent


Monika Cerovčec, sopran
Ivana Garaj Korpar, sopran
Andro Bojanić, tenor
Želimir Panić, tenor
Mladen Klepo, bariton

Vlatka Peljhan, violina
Helga Korbar, violina
Pavle Zajcev, violončelo
Elisa la Marca, teorba
Predrag Gosta, pozitiv
Krešimir Fabijanić, kornet
Tin Cugelj, trombon
Hrvoje Sironić, trombon
David Yacus, trombon


Vinko Jelić:
Izbor iz zbirki Parnassia militia, Arion primus Arion secundus
Audivi vocem
O quam pulchra es
Dixit Dominus
Beatus vir
Nisi Dominus
Doctor bonus
Magnificat 
Bone Jesu
O pretiosum et admirandum
Salve Regina


Na ovogodišnje, 41. Osorske glazbene večeri na Cresu, Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija donio je glazbu Vinka Jelića - izbor iz njegovih do danas sačuvanih zbirki Parnassia militia, Arion primus Arion secundus. Zahvaljujući tim zbirkama, Vinko Jelić, rođen u Rijeci 1596., do danas je ostao zabilježen kao „jedan od najinventivnijih srednjoeuropskih skladatelja ranobarokne komorne crkvene glazbe“ koju je resila „svježina melodijskih linija, ne odveć zatrpanih repertoarom baroknih ukrasa dok je istodobno uspijevao biti u formalnom pogledu jasan i pregledan“. Brojna publika u osorskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, nagradila je izvođače burnim pljeskom i odobravanje, te izmamila i dodatak.

Jelićeve skladbe u najnovijoj rekonstrukciji Tomislava Fačinija, Zbor HRT-a već je izvodio u svojemu ciklusu Sfumato i u Slavonskom Brodu u veljači 2015., te ih studijski zabilježio za nosaču zvuka Vinko Jelić - Audivi vocem, koji je upravo objavljen i također predstavljen u Osoru. 

U rekonstrukciji Tomislava Fačinija, Zbor HRT-a na CD je uvrstio spomenuti izbor iz triju sačuvanih Jelićevih zbirki. Snimanje skladbi za CD upriličeno je u crkvi Bezgrješnog Srca Marijinog, Jordanovac, Zagreb, od 25. do 27. veljače 2015. Ton-majstorica bila je Marijana Begović, a producent Marin Fulgosi koji je zaslužan i za vizualni izgled albuma.

Uz Zbor HRT-a i maestra Tomislava Fačinija, u izvedbama, kao solisti, sudjeluju Ivana Garaj Korpar, Monika Cerovčec, Martina Borse, Andro Bojanić, Želimir Panić i Mladen Klepo, te instrumentalni ansambl: Krešimir Fabijanić, Friederike Otto, Ercole Nisini, Kentaro Wada, Laura Vadjon, Helga Korbar, Pavle Zajcev, Edin Karamazov, Sven Buić i Pavao Mašić. Izdavač je HRT.

Ukoliko ste zainteresirani za kupnju CD-a, po cijeni od 60 kn plus troškovi poštarine, molimo javite se na prodaja@hrt.hr ili 016343856.

CD izdanje možete i direktno naručiti putem online obrasca (link: http://www.hrt.hr/prodaja/obrazac/).