Američka turneja Tamburaškog orkestra HRT-a

Petak, 27. studenoga – Living Arts Center, Mississauga
Subota, 28. studenoga – Macomb Center for the Performing Arts, Detroit
Nedjelja, 29. studenoga – Harris Theatre, Chicago
Srijeda, 2. prosinca – Hanna Theater, Cleveland
Petak, 4. prosinca – August Wilson Center, Pittsburgh
Nedjelja, 6. prosinca – The Town Hall, New York

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice
Krunoslav Kićo Slabinac
Sandra Bagarić
Đani Stipaničev
Tatjana Cameron Tajči

Mir na zemlji – Christmas is Here naziv je božićne turneje Tamburaškog orkestra HRT-a i maestra Siniše Leopolda tijekom koje su Tamburaši, zajedno s Klapom Sv. Juraj HRM-a, Krunoslavom Kićom Slabincem, Sandrom Bagarić, Đanijem Stipaničevim, te Tatjanom Matejaš Tajči kao domaćicom, nastupili u pet gradova SAD-a, počevši u kanadskoj Mississaugi. Glazbenici su, 27. studenoga u Living Arts Centru u Mississaugi, turneju otvorili pred prepunim gledalištem od oko 1500 mjesta! Uslijedio je detroitski Macomb Center for the Performing Arts, i potom Chicago, gdje su nastupili u Harris Theateru. Nakon dva dana odmora, nešto manje publike dočekalo ih je u Clevelandu, ali samo zato što Hanna Theater ne prima više od 400-tinjak  ljudi! U petak, 4. prosinca stigli su u Pittsburgh u August Wilson Center, da bi turneju zaključili u New Yorku, na blagdna sv. Nikole, 6. prosinca u The Town Hall.

U svim gradovima, glazbenici su predstavili bogatstvo hrvatske folklorne baštine. Na programu su se našle neke od najpopularnijih skladbi s repertoara Tamburaša - Etnofonija, Na saoniku, Kolo uz operete "Barun Trenk" i Zagorec v Južnoj Ameriki, kao i hitovi Mi smo prvaci, Suza za zagorske brege, Suza u tuđini, Pismo ćali, Tvoja zemlja, Daleko m'e biser mora...  Među skladbama bile su neke od najljepših hrvatskih božićnih pjesama poput Svim na zemlji, U sve vrime godišta i Narodi nam se, kao i američki božićni napjevi We Wish You a Merry ChristmasWhite Christmas, dakako u aranžmanima priređenima upravo za tu prigodu.

Maestro Siniša Leopold koji je nedavno proslavio trideset godina na mjestu šefa-dirigenta Tamburaškog orkestra HRT-a, i sam je čest gost, dobar poznavatelj i jedan od začetnika tamburaške scene sjevernoameričkog kontinenta koja ima brojne poklonike, prije odlaska na turneju izrazio je svoja očekivanja: „Jezik i glazba su duša jednoga naroda, a tamburica, kao priznati autohtoni hrvatski instrument na ovom kontinentu uživa posebnu zaslugu u očuvanju našeg identiteta. Mnogi mladi druge, treće, pa i četvrte generacije koji jedva govore naš jezik, vole zvuk tamburice koja ih veže uz korijene koji dosežu do Hrvatske. Upravo radi toga ova turneja je za mene izazov koji iščekujem s veseljem i puno emocija.“ Dojmovi koje su svi izvođači ponijeli s turneje nadišli su sva očekivanja.