O orkestru

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine kao profesionalni ansambl tadašnje Radio-stanice Zagreb. Od tada, Orkestar u emisijama Radija i Televizije predstavlja hrvatsku narodnu glazbu. Velik dio programa tvore koncertna djela pisana za tambure. U posljednjih dvadesetak godina programska orijentacija Orkestra proširena je na djela s područja ozbiljne, zabavne i lake orkestralne glazbe. Vokalni i instrumentalni solisti svih žanrova česti su gosti i suradnici Tamburaškoga orkestra na snimanjima, koncertima i u emisijama Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije. Orkestrom su dirigirali ugledni dirigenti i skladatelji, kao što su Lovro pl. Matačić, Boris Papandopulo, Miljenko Prohaska, Igor Gjadrov, Zlatko Černjul, Igor Kuljerić i drugi. Od 1985. Orkestar djeluje pod umjetničkim vodstvom dirigenta Siniše Leopolda.

Tambura, naše najraširenije narodno glazbalo, jedino je na ovim prostorima, tijekom višestoljetnoga razvoja evoluiralo od izvornoga pučkog do orkestralnoga glazbala nesagledivih mogućnosti. U promicanju tambure i tamburaštva, Orkestar je odigrao jednu od najvažnijih uloga, koja osim glazbene ima i kulturološku vrijednost prepoznatu ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

Orkestar ima šesnaest stalnih glazbenika. Osnovna djelatnost im je studijska izvedba programa za potrebe emitiranja na Radiju i Televiziji. Snimke se pohranjuju u fonoteci HRT-a, koja danas sadrži više tisuća trajnih snimki narodne i orkestralne glazbe te glazbe raznih žanrova. Osim studijskoga rada, Orkestar je velikim dijelom aktivan i u koncertnom životu, jer nastupa na glazbenim festivalima diljem Hrvatske, u zagrebačkom ciklusu koncerata U ozračju tambure, na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Valceri, polke i druge špelancije u HNK u Zagrebu, te gostuje na turnejama u domovini i inozemstvu. Od inozemnih gostovanja treba izdvojiti nastupe na RAI-ju, u Vatikanu, Austriji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Švicarskoj… i posebno turneje koje je organizirao HRT u zajednici s Hrvatskom maticom iseljenika u Južnoj Americi (2002.), Južnoafričkoj Republici (2003.), Australiji (2004.), SAD-u (2004.), Maleziji (2007.) i Kanadi (2010.). Uspješnu turneju po Kanadi i SAD-u Orkestar i maestro Leopold poduzeli su i krajem 2015. godine.

Godine 2011. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je Tamburaškom orkestru HRT-a nagradu Vatroslav Lisinski za cjelokupni doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu u sedamdeset godina djelovanja. Orkestar je vrlo aktivan i na području diskografske djelatnosti. Za album 7 desetljeća 1941.-2011.: Hrvatski skladatelji u ozračju tambure 2012. godine osvojio je Porina za najbolji album tamburaške glazbe, a u istoj kategoriji Porina je osvojio album Pozdrav Zagorju snimljen uz Kvartet Gubec (2016.) te album Siniša Leopold i Tamburaški orkestar HRT-a (2017.).