Dalmatinska turneja Tamburaša

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
GLAZBENA PROIZVODNJA

TURNEJA TAMBURAŠA PO JADRANU

Utorak, 17. srpnja 2012. u 21:30, Teatrin Dva ferala
23. Bolsko lito, Bol (Brač)

Srijeda, 18. srpnja 2012. u 21:30, Svpetrvs hoteli amfiteatar
Supetarsko lito, Supetar (Brač)

Četvrtak, 19. srpnja 2012. u 21, Gradski Park
Vrgorsko ljeto, Vrgorac

Subota, 21. srpnja 2012. u 21:30, Trg Sv. Mihovila
Grad Zagreb gradu Omišu, Omiš

Tamburaški orkestar HRT-a
Dirigent: Siniša Leopold

Gosti: Renata Sabljak, vokal
           Anja Šovagović Despot, vokal
           Nikša Radovanović, tenor
           Ivica Bobinec, Višnja Korbar, Elvira Voća, Antun Stašić,
           Boris Pavlenić, Radek Brodarec

           Stjepan Mihaljinec, dirigent

Nastavljajući koncertirati duž naše obale, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold održali su sjajno prihvaćene koncerte u Bolu i Supetru na Braču, Vrgorcu te Omišu, u sklopu tamošnjih tradicionalnih ljetnih festivala.

Jedinstvenim zvukom, Tamburaši su u Dalmaciji predstavili raznolik program uz doprinos gostujućih pjevača - dvije istaknute glumice i vrsne pjevačice te operni majstor: Anja Šovagović Despot, među ostalim članica ansambla Kazališta Gavella, Renata Sabljak, članica Kazališta Komedija te Nikša Radovanović, solist Opere HNK u Zagrebu.

Rado viđene pjevače, uz članove Tamburaškog orkestra HRT-a, predvodio je maestro Siniša Leopold u izvedbama nekih od njihovih najpoznatijih točaka kao što su Vrtuljak, Etnofonija, Zagorec v Južnoj Ameriki i Cvijet čežnje, te u obradama hitova svjetske i naše klasične literature (Uvertira operi Seviljski brijač Gioachina Rossinija, Libertango Astora Piazzolle, O sole mio Eduarda di Capue, Ples sa sabljama Arama Hačaturjana, 7. simfonija Luke Sorkočevića i dr.).

Ozračje tambure donijeli su Tamburaši na našu obalu na oduševljenje publike Bolskog i Supetarskog lita, kao i Vrgorskog ljeta gdje su prisutne osobito zadivile izvedbe Renate Sabljak i Nikše Radovanovića skladbi Kome bi šumilo more moje sinje i Croatio iz duše te ljubim. Osim skladbi Što će biti s nama sutra iz mjuzikla Jalta, Jalta, Da sem ti z lasima ruke zvezala, Fala ili Dišim kak Zagorje diši, Tamburaši i njihovi gosti domaćinima su predstavili i druge dobro poznate melodije u novome ruhu: Silbenski plesovi, Dalmatinske narodne pisme, Pismo ćali i niz drugih.

Dojmljivo je bilo i u Omišu gdje su Tamburaši održali tradicionalni koncert u sklopu Festivala dalmatinskih klapa – Grad Zagreb gradu Omišu. Dirigent Stjepan Mihaljinec tom se prigodom izmjenjivao s maestrom Leopoldom na čelu Tamburaša s kojima su pjevale zvijezde kajkavske popevke: Drago Diklić, Radek Brodarec, Elvira Voća, Višnja Korbar, Kraljevi ulice, i dr. Bilo je to pravo slavlje duha grada Zagreba, kajkavskog kraja i popevke u središtu klapske pisme – dar Zagreba Omišu koji će, prema običaju, uzvratiti nastupom nagrađenih klapa na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Nakon slavljeničke sezone u kojoj su obilježili sedam desetljeća umjetničkog djelovanja i desetu sezonu ciklusa U ozračju tambure, osvojili Porin za najbolji album tamburaške glazbe i Nagradu Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja, Tamburaški orkestar HRT-a, odlazi na zasluženi ljetni odmor.